Okumadan Geçme

Facebook

5 Mayıs 2011 Perşembe

Sansür Hayatım #22agustos

Devlet halk üzerindeki kontrol çemberini giderek daraltıyor. Devlet'in 22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yasayla istediği siteyi kapatabileceği bir döneme gireceğiz. Özellikle müstehcenlik başlığı altında bir çok siteyi keyfe göre kapatabilecekler. Bunu da baldız kelimesinin yasaklı kelimeler arasına girmiş olmasından anlayabilir, tahmin edebiliriz. Sözlükler kapatılacak, bu bloglar kapatılacak. Çok seslilikten tek tip insan modeline geçiş yaptırılacak. Yavaş yavaş kısıtlanıyoruz. Bu anlayış devam ettikçe, anlayış sahiplerini rahatsız eden kitaplar da(ki örneğini daha yeni yaşadık), filmler de sansürlere takılacaktır.

Televizyonlar internete göre çok daha fazla kullanım oranına sahip. Peki televizyonlarımızda neler var? Televizyonlardaki saçma sapan programlar(dest-i izdivaçlar, survivor, yemekteyiz, yeteneksizsiniz vb) senelerdir ısrarla yayındalar. Çok ahlaki içeriklere sahip bu programlar değil mi? Bunları niye yasaklayasınız. İnsanlar put gibi karşısına oturuyorlar televizyonun, bu saçmalıkları izliyorlar, adeta hipnotize oluyorlar, uyanık görünürken uyuyorlar. Nasıl da işinize geliyor insanların bunları izlemesi. Halkın cahil kalmasını istiyor, bilgilenmesini, okuyup araştırmasını engellemek istiyorsunuz.

İnsanlar kendileri araştırıp öğrenemesin, görmesin bazı şeyleri. Biz önlerine ne koyarsak onu izlesinler, onları görsünler, onlarla vakit geçirsinler, koyunlaşsınlar. Her isteyen istediğini yazamasın, herkes onları okuyamasın.

Bu zihniyetin şundan farkı ne peki? Biz çocukken ebeveynlerimizle birlikte film izlerken filmde öpüşme sahnesi çıktığında anne babalarımızın kanalı değiştirmesiyle ne farkı var? Bu zihniyetle devletin gözünde hepimiz birer çocuğuz. 15 yaşındaki de 45 yaşındaki de çocuk. Çocuklaştırılıyoruz. Herkesin bir ailesi var ve onlar karar verebilecek akla sahipler çocukları için neyin doğru neyin yanlış olduğunun. Herkes çocuğunu aynı şekilde yetiştirmek zorunda değil. Bana neden 2. bir denetim mekanizması getiriyorsun ki?

7 yorum:

Mia Wallace dedi ki...

Harika bir yazı olmuş... ne denir ki..

bıktım artık bu sansürlerden ve gerçekten çocuklaştırılıyoruz.

uff. moralim iyice bozuldu

Adsız dedi ki...

İyice seyini çıkarttılar nereye kadar bu böyle gidecekse sonu pek hayıra gitmiyor yakında evde bilgisayar yasaklanır olmadı ülkeye bilgisayar girişi yasaklanır yaparlar yani özgür bir ülkeyiz yasakları koyarken Hic kısıtlama yok maşallah özgürlüğün kullanıldığı tek alan yasaklar olsa gerek ..

Archy dedi ki...

Biraz araştırdım, BTK'nın yaptığı açıklamayı okudum. İsteyen bu uygulamaya geçecektir diyor.

http://www.btk.gov.tr/Etkinlikler/Ulusal_Etkinlikler/basin-toplantilari/2011/bt05052011.htm

ilnevyA dedi ki...

Baktılar çok tepki var şimdi öyle diyolar.

Şurayı da oku bi.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=23363268

Archy dedi ki...

Bu konuda ekşi sözlüğü takip ediyordum. Hatta ilk gelen maili felan okumuştum.

Bu olay patlak verdiğinden beri feysbukta yaptığım paylaşımları görmüşsündür hatta yapılan yorumları da. Bugün son paylaşımda yapılan yorumlardan sonra detaylı araştırma yaptım, linkini verdiğim basın açıklamasını gördüm.
Bu açıklamadan önceki açıklamayı aradım o sitede ama bulamadım. İkisini karşılaştırmak istiyordum.

Adsız dedi ki...

Korkuyorlar. Çok korkuyorlar. Korkudan daha çok korkuyorlar. besmeleyle oturdukları pilavın kendilerinden aç olduğunu biliyorlar. Korkuları yüzünden insan bile değiller artık.

Adsız dedi ki...

Tepki gösteren arkadaşlar şunu unutmayın ki; devlet ne yapar eder kendini haklı çıkarır ve istediğini de er ya da geç yapar. Hem de fıstık gibi yapar. Benim elimden gelen tek şey o sandıkta oyumu geçersiz kullanmaktır. Elbet o sandık önüme gelecektir.