Okumadan Geçme

Facebook

6 Kasım 2010 Cumartesi

Yönünü Eyleyemediğim Ders; Yöneylem Araştırması


Benim okulumun bitmeme sebebi bu ders işte. Yöneylem araştırmasını geçtiğim gün okul da bitmiş demektir. Ama öyle bir inanç yok içimde kahretsin. Bu sene 4. kez alıyorum sanırım Yöneylem 1'i. 3 senedir vizelerden 14-34-22 aldım. Bu sene de şöyle 30'lu bişeyler alabilsem. Öper başıma koyarım. Zaten ödev vermiş vizeye yüzde 20 etki eden, haberim bile olmadı. Sadece bir tane devam zorunluluğum olan dersim olunca tabi. Okula da yabancı kaldım. Bu kadar fasa fiso, fiskos, masa örtüsü yeter zannımca. Şimdi bu Yöneylem de nerden çıktı diyeceksiniz. Haklısınız. Ama ben de haklıyım.

Schrödinger'in kedisi beni en yabancı olduğum konuda mimlemiş. Evet doğru bildiniz KİTAP! Senede 1 kitap okuma ortalamasını bile yakalayamamış biriyim ben. Şahsıma atılan ok'un 12'den isabet etmesi budur işte. Fena çuvalladım ha. Bir de böyle okumazken hiç, kitap yazma fikrim var bir konuda. Bu kadar da rezilim. Ama kitap hediye etmişliğim vardır bak. (Züğürt tesellisi-övüncü.)

Bu aralar Kurtlar İmparatorluğunu okuyorum. Aslında okuyorum da denemez tam. Bir hafta önce filan E-Book'tan başlamıştım. Başlamıştım işte. Anlayın..

Neyse geçelim şu mime artık.


Mim Konusu: Kitaplığınızın karşısına geçin. Gözlerinizi kapatın. Derin bir nefes alın. Elinizi kitapların üzerinde gezdirin ve birini seçin.
Şimdi gözlerinizi açın. Bir kitap seçmiş durumdasınız. O kitabı satın aldığınız ya da hediye gelmişte olabilir anı hatırlamaya çalışın. İlk kez okuduğunuzda neler düşünmüştünüz, hatırlayın.
Şimdi sayfaları şöyle hızlıca bir dolanın ki, kitabın kokusu burnunuza gelsin. Evet, ne güzel bir koku bu!
55. sayfayı bulun. Sayfayı tekrar okuyun. Sayfadan bir paragraf seçin ve mim konusu olarak bunu blogunuza yazın. Daha sonra siz de arkadaşlarınızdan üç tanesine cevaplaması için gönderin.

Mim Kuralları:- Mimlenenler mimi cevaplamak zorundadırlar, mim bozulamaz.
- Mimin bozulması teklif dahi edilemez.
- Mim yalnızca 3 kişiye gönderilebilir. (Bu kural delinecek denmedi mi?)
- Karşılıklı mimlemeler yasaktır.
- Mim, her bir blog için sadece bir kez cevaplanabilir.
- Mim kurallarının ilk 6 maddesi değiştirilemez.(Bu da delinecek haliyle)


Aslında, aslında bir konu var. Yahu aslında ben kitaplık yerine E-Book'lardan seçseydim bir kitabı. Gözümü kapatıp rastgele bir harfe basarak klavyeden. Okumadığım bir kitap olacaktı ama, indirdiğim anı hatırlardım. İndirirken hissettiklerimi filan yazardım. Onları indirirken nasıl bir okuma hevesiyle indirdiğimden dem vururdum, zırvalardım. Neyse neyse.

Kitaplığım yok. Karşısına geçemedim. (Umut Sarıkaya tipi mutsuzluk tanımlarındandır bu bence. Ağzımda sakız olsaydı kesin düşerdi.) Elimde olan 3-5 kitaptan birini gözlerimi kapatarak seçtim ve Hamdy A. Taha'nın Yöneylem Araştırması kitabı geldi elime. Kitabı 6 ay önce çalıştığım fabrikadaki Endüstri Mühendisinden ödünç almıştım. Çalışacağıma inanarak vermişti iyi kitaptır bundan çalış anlarsın diye. Çalışmadım tabi eşşek ben. Ödünç almıştım geri de vermedim. Kötü hissettim bi an. Ama bu dersi geçmeden vermicem lan. Unutsun bu kitabı bence. Sayfaları hızlıca dolandım. Doğrusal Programlamalar, Dualiteler, Simpleksler.. Benim komplekslerim. Yok lan kompleks uymadı alakasız oldu, ama kafiye oldu dursun bari. "Benim kabuslarım" olcak doğrusu. Hastayım, kitabın kokusunu alamıyorum. Sümüklerim engelliyor.

Şimdi 55. sayfayı açtım. Açarken de sadece "Bölüm 6" gibi bir şeyle karşılaşmasam bari demedim değil.

Hiç ilginizi çekmeyecek ama kural böyle. Hazır olun hayatın anlamı bu paragrafta.

--spoiler Okumadan Geç Hiç--
Deniz Kabuğu Petrol, Aruba Adasında yerleşik, günde 600000 varil ham petrol kapasitesine sahip bir şirkettir. Rafineride normal ve süper olmak üzere iki tip kurşunsuz benzin nihai ürün olarak üretilmektedir.. Rafineri işlemleri üç aşamayı kapsamaktadır:
1) Distilasyon kulesinde besleme stoğunun oluşturulması.
2) Distilasyon kulesinde oluşturulmuş besleme stoğunun bir kısmının kullanılarak kraker ünitesinde benzin stokları oluşturulması
3) Kraker ünitesinden gelen benzinle distilasyon kulesinden gelen besleme stoğunun karıştırıcıda karıştırılarak normal ve süper benzinin üretilmesi.
Dolayısıyla, bu iki çeşit benzin farklı üretim maliyetlerine sahiptir.
(Okurken yorumum: Ha şunu bileydin baştan!) Şirket normal benzinin varili başına net karını, besleme stoğundan ya da bla bla bla blağğğ blaaaaaağ blaaaaaaaaaaaaaağğğğğğğğğ.
--spoiler Okumadan Geç Hiç--

ÜFFFFFFFFFFF sıkıldım. Vizesi yaklaşırken bu mim olayı ve bu kitap seçimi bir işaret aslında değil mi? Çalışmaya çalışacağım bu kez. Geçenlerde iş arıyorken ve bulamıyorken arkadaşlarla sohbette "ben alışmaya çalışık bir insanım" dedim. Becerip "çalışmaya alışık bir insanım" bile diyemedim. Bir işte çalışmakla ders çalışmak farklı da olsalar. Başaramadım. Al sana bir mutsuzluk tanımı daha. Etti mi 2! Bu yazıyı daha fazla uzatırsam 40'ı bulabilirim eminim. O yüzden zırvalamayı kesiyorum artık.

Gelelim seçeceğim 3 kişiye. Ben bu acıyı, ızdırabı çektim, başkaları çekmesin. Kimseyi mimlemiyorum. Demiyorum tabi. Kitap okuduğunu tahmin ettiğim-bildiğim kişilere göndereyim. Zaten benim gibi kaç kişi var ki bu kadar okuma yazması kıt olan.

And 11 points goes to;
Mathilda Tahon (Kurtlar İmparatorluğu bitecek yakın zamanda söz!)
Sweet Leaf (Black Sabbath'ın Sweet Leaf'i, Green Carnation değil!)
ceren (Kitap diyince burda bi durcaksın, yazmadan olmazdı!)
irma (Öğretmenimiz çocuklara Martı'yı okut emi!)
StummScream (Hocam fotoğrafta bişeyler okuyosun, kitap da okuyosundur sen!)
5 oldu. 2 tane de federasyondan özel izinle olmuş olsun. Nedu yani!? Zaten 6+2+2 diye bi saçmalık var. Ben yine 3+2'de durdum.

Sevgili Schrödinger; mimi piç ettiysem affola. Amma velakin odun ve yabani bir insan olan ben, okuyan bir insan değilim işte. Elimden gelen budur, adım Hıdır değildir, bir dahaki mimde daha somut şeylerle karşınızda olabilmek dileğiyle. (Bu ilk mim yazısıydı bu arada. Takip edilme ile alakalı da gelenler üzerine, bi ara umarım ki.) Sabahın bu saatinde makarna yemeye doğru geçiyorum. Evet! Malesef yine makarna! Sonra da yatıp zıbarıcam, o bahsettiğim lanet yatağımda. Selametle..

He bir de. Kitap 6. basımdan çeviri. Benim 4. alışım dersi. Bunun bir anlamı olmamalı.
Bu sabahın bir anlamı olmadığı gibi.

12 yorum:

schrödingerin kedisi dedi ki...

Ahaha gülmekten yarıldım :D
Bu mimi en güzel mim ilan ediyorum! :)

Aslında aynı hal bende de mevcut :) Ve niyeyse okumakla pek alakam yokken, yazmayı çok seviyorum. Hayatın anlamsızlıklarından biri olsa gerek :P
Şahsen ben de yeni yeni okumaya başlamış bir insanım. Ortaokulda, lisede bıraktığım Harry Potterlardan sonra, dedim artık adam gibi bir şeyler oku Schrödinger. Odun geldin, odun gideceksin. O sebeple, bir senedir falan kitapçı önünden geçerken özenip kitap alıveriyorum. En azından artık kısa olanları bitirebiliyorum, o da bi gelişme. Aldığım kalın kitaplar yan gelip yatıyorlar tabi, en iyi ihtimalle yarılandıklarında bırakılıveriyorlar. O ayrı.
Ama blogumda paylaştığım kitabı gerçekten öneririm, çünkü cümle cümle okunacak bir kitap. Her bir cümlede kendini sorguluyorsun. Ve daha da önemlisi, 96 sayfa :D Minnacık yani.

Ben de yakında Modern Fizik kitabımdan bir kuple paylaşıcam sanırım, pek özendim :P

ilnevyA dedi ki...

Ben de lise sonda Harry Potter'ın ilk kitabını arkadaş zoruyla, dayatmasıyla, ısrarıyla okumaya başlamıştım. Yarısına kadar da gelmiştim. Tam da heyecanlı hale gelmişti kitap. Ama benden devamı gelmedi. Orda kaldı. :)

Kısaysa okunabilitesi artıyo tabi. Ama ben ortaokulda Çalıkuşu'nu okumuştum ya. Dönem ödevi diye. Başka bi arkadaşın dönem ödevini de internetten özet bulup yapmıştık. Akla fikre gel :D

Kurtlar İmparatorluğunu bir halledeyim, sıra ona da gelecek ümit ediyorum :D

Modern Fizik. Evet Yöneylemle kapışabilecek kapasitede :D

Taro dedi ki...

:D Black Sabbath'ın Sweet Leaf'i!

ilnevyA dedi ki...

2. bir yanlış anlama olmasın. Black Sabbath'ın Sweet Leaf'i. O kadar!

Bi de önceki yorumda unuttum demeyi de, yazarken ben de çok eğlendim :)

DOREMİ dedi ki...

ÖMRÜN UZUN OLSUN bu gün güldürmeyi başardın bizi..hiç senin gibi" ben buyum işte.".şeklinde açık sözlü birini görmedim..güzeldi valla çok güzeldi..

ilnevyA dedi ki...

Güldürebildiysem ne mutlu bana. Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için, her ne kadar uzun bir ömür istemiyor olsam da son birkaç yıldır. Belki ilerde değişecektir bu fikrim yeniden.

Olmak istediğim insan olamasam da bazı bazı, olduğum halimi anlatıyorum işte. Fazlası yok, eksiği muhakkak vardır. Eksik kalan birşeyler hep olmuştur.
Teşekkür ederim tekrar bu güzel yorum için.

Harika dedi ki...

muhteşem.. özellikle şu not hesaplamaları ayna gibi geldi :))

Mörşıl dedi ki...

evet bunun bir anlamı var tıpkı sabahın anlamı olduğu gibi..
bir de şöyle bak olaya; başarısızlık diye adlandırdığımız, yani şuan öyle görünen aslında hayatta hiç başarısızlık ruhunu tatmayan insanlar içinde şanslılık dereceni artırıyor :)(cümle uzadı fakat ancak bu şeklide anlatabilirdim) :)

İrma dedi ki...

dur bakalım elime martı gelicek mi:p
bu arada ders kitaplarımı ayrı bir rafa koyuyorum ve o rafa elimi sürmeden bu mimi yapcam uzak dursunlar mümkünse!!

StummScream dedi ki...

Mim yazılmıştır.

francesca mckennitt dedi ki...

Çok hüzünlü bir mim olmuş bu ya :)) Okurken çok güldüm ama "distilasyon kolonu"nu görünce içim ürpermedi değil.. İşte bu da algıda seçicilik peh.

ilnevyA dedi ki...

Tam Umut Sarıkaya tipi mutsuzluk tanımlarına uyacak cinsten bir mim oldu bu :)

Distilasyon kulesi olmasın o. Algıda seçicilikte kule kolon farkı :D

Murshill; benim düşündüğüm gibi bir anlamı olmasın da başka anlamlara açığım :)