Okumadan Geçme

Facebook

23 Ocak 2011 Pazar

Kazım Koyuncu - Popülarite Mevsimi

Kazım Koyuncu'yu hayattayken dinleyen, bilenlerin sayısı oldukça azdı, öldükten sonra tanıyan bilenlere göre. Ama Av Mevsimi filminde Cem Yılmaz'ın söylediği Kazım Koyuncu şarkısı olan "Hayde" gösterdi ki birçoğu aslında sadece ismini biliyormuş Kazım Koyuncu'nun. Birkaç da şarkısı -didou nana, ben seni sevduğumi, gelevera deresi gibi- biliniyormuş. Bu güzel şarkıdan(Hayde) bi habermiş büyük çoğunluk. Şarkıyla, Cem Yılmaz'la tanışmışlar. Cem Yılmaz'ın nasıl söylediği ile alakalı bir yorumda bulunmayacağım, ama sen gel de Kazım'dan dinle bi.

Eğer birkaç tane Kazım Koyuncu şarkısı biliyorsanız ve beğeniyorsanız o şarkıları, bilmediklerinizi de ben size söyleyeyim, yok zaten beğenmiyorsanız bundan sonrasını okumanıza da gerek yok. Bir başka filmde Ata Demirer'in seslendirmesini beklemeyin, Narino'yu, Ella Ella'yı. Karadeniz müziğinde devrim yapan, Karadeniz müziğini birçoklarına sevdiren ve çok erken aramızdan ayrılan Kazım Koyuncu'yu dinlemek için daha fazla beklemeyin. Hem sadece Karadeniz türküleri de değildi söyledikleri.

Geçelim gölgede kalanlara. Öncelikle de Hayde'den başlayalım. Hayde'deki tulum solosudur onu çok güzel yapanlardan biri, Kazım'ın sesidir bir diğeri.

Denizde Kararti Var'ı dinleyin. "Güzeller çok var ama meyil birine olur" diyor.

Ella Ella bir Hemşin türküsüdür. Kazım Koyuncu'nun muhteşem bir harmanıdır. Gitar da vardır içinde, tulum da.

Fadime hüzünlü bir aşk şarkısıdır sözleriyle, ama müziğiyle sizi horona davet eder. Oturduğunuz yerde omuzlarınızı sallarsınız.

Narino; yine tuluma doyacağınız bir türkü. Her mısranın sonunda narino diye eşlik edersiniz, ritmine bırakırsınız kendinizi şarkının.

Selimina'yı Atv'deki Parmaklıklar Ardında dizisinde duymuşsunuzdur muhakkak. Bir ağıttır. Ağıt sonrasındaki kemençe ve geri vokallerle hüzünlenir, bir sigara yakasınız gelir.

Tsira; megrelce'dir ve hüzünlüdür o da. Nanaia Tsira kogale.

İlkay Akkaya'yla Ou Nana düeti.

Domivamis; kıtlık anlamına gelen bir kelime lazcada. Muhteşem bir ritmi vardır.

Ncaiş Birapa; He yana yana yana, heyaymoli he yana. Çay'ın şarkısıdır.

Ka tun mita xendasoç; Zuğaşi Berepe zamanında daha sert ve Rock içerikli, sözleri bir kıza beddua derecesinde.

Gyuli Çkimi; Umay Umay'ın albümünde de "Kalbim Acıdı" düetiyle yer alan muhteşem şarkı. "Bir gün yolda yürüyordum, bi şarkı duydum kalbim acıdı, bu kadar." Kalbi acıtmakla kalmaz, ağlatır. Bu şarkıya ağlamak için lazca bilmek gerekmemektedir.

Sarpi moleni.

Ben; sadece kendisi olmak isteyenlerin şarkısı. 8-10 sene önce dinlerken, ben sadece ben olmak istiyorum kısmına üstüne basa basa eşlik ederdim. Yine daha sert bir şekilde Zuğaşi Berepe zamanında da söylenmiştir.

Ateşlerde; sihirli düşlerden geçsek, bulur muyuz yine kendimizi?

Ayrılık Şarkısı; şarkılarla geçti aramızdan Kazım. Ayrılık şarkısı olarak bıraktıklarından birisi.

Hoşçakal; bizlere vedasını daha da acıtarak yaptığı şarkı. İşte gidiyorum, bir şey demeden, arkamı dönmeden, şikayet etmeden, hiçbir şey almadan, bir şey vermeden, yol ayrılmış görmeden gidiyorum...

Yalnızlığı Anla; fırlatırdım bir taş gücüm olsaydı, yıkmaya yalnızlığın duvarını. Bir boşluk ki nasıl insanla dolsun, bilmiyorum var mı daha acısı? Daha acısı yok be Kazım abi. Bu boşluğun dolmayacağını bilerek bir gece boyunca sadece bu şarkıyı dinlemişliğim var.

Anılar Düştü Peşime; uyumaz oldum.

Hayat; Bu hayat böyle mi olur, düşen hep yerde mi kalır?

Nacizane önerilerimdir dinlememiş olanlara.

Ümit Kıvanç'ın hazırladığı 3.5 saatlik "Kazım İçin Bir Film - Şarkılarla Geçtim Aranızdan"ı da edinip izleyiniz. Sadece Kazım'ın sesinden, Kazım..

19 yorum:

Absimisa dedi ki...

Cok guzel bir yazı olmus bu.
Millet bilip bilmeden, Hayde soyle guzel boyle guzel derken ciddi anlamda sarkıyı Cem Yılmazın sanması gercekten evat acısı .
Onerdigin parcalar da ayrı ayrı guzeldir. Simdi yeni bir grup var Karmeta diye, bilirmisin ?
Kazım Koyuncu tarzın da muzikleri var yorumladıkları eski sarkılar da oldukca leziz. Dinlemek istersen albumleri yollayabilirim.

ilnevyA dedi ki...

Karmate'yi de, Marsis'i de biliyorum. Dinledim de. Güzel yorumladıkları şarkılar da var. Ancak şöyle de bir şey var Kazım'ı taklit ediyorlar, ve Kazım'ın ekmeğini yiyorlar. Sadece görüntüde varlar. Kazım Koyuncu ile ilgili yazdığım 2 yazıda onlara da değinmiştim.

İlki; http://caytostayran.blogspot.com/2010/01/en-parlak-yldz.html

İkincisi; http://caytostayran.blogspot.com/2010/06/kazm-koyuncu.html

Bunları oku bir daha konuşalım.

bubuş dedi ki...

Sevdiğim birkaç şarkısını da ben eklemek istiyorum izninle:)

Sürgün Başlar.

Bilgisayarımda ağıt olarak kayıtlı bir şarkısı var o da çok güzeldir.

Vee Umay Umay ile olan düeti Kalbim Acıdı.

ilnevyA dedi ki...

Sürgün Başlar, Yine Burada. Bunlar da eklemediklerimdi. Dikkatli oluşundan ötürü tebrik ve teşekkür ederim. :) Daha eklemediklerim de var.

"Golas Empula Yulun, Darbedar, Askıda Yaşamak, Koçari, Dağlarda Kar Sesi Var" gibi.

Bir de yine Zuğaşi Berepe döneminden Sopez Gulur vardır, çok güzeldir.

bubuş dedi ki...

Veee Kazım Koyuncu'nun çok güzel yorumladığını düşündüğüm Atilla İlhan'ın kaleminden..

Boynuna o yeşil fuları sarma çocuk
Gece trenlerine binme, kaybolursun
Sokaklarda mızıka çalma çocuk
Vurulursun..

francesca mckennitt dedi ki...

Kazım Koyuncu gerçekten çok erken ayrıldı. Ben bir sanatçıyı / grubu dinlerken oturup araştırıp dinliyorum genellikle, her insan bir araştırma konusudur benim için :)
Kazım ise sırada. Bekletiyorum. Popüler kültürün bir parçası olmayı hak etmedi hiç.

ilnevyA dedi ki...

Marla; aynen evet çok güzel yorumlamıştı onu da diğer tüm şarkılarda olduğu gibi.

cesc; popüler kültürden kaçabildiği kadar kaçtı. Hiç klip çekmedi. Popüler kültüre malzeme olmadı. İki yüzlü olmadı. Daha yazacağım çok şey var aslında. Ama susuyorum.

mosquito dedi ki...

Kazım Koyuncu...
Nasıl söylesem... İnsanın içinde buruk bir tat bırakan, çok özel bir ses o... Hayde albümünü çok severim özellikle Narino beni alıp götürür ne zaman dinlesem farkında olmadan gözlerimin yaşardığına şahit olurum. Ve ölümünü haberlerde duyduğumda çok üzülmüştüm. Neden bu kadar erken??

ilnevyA dedi ki...

Birçok iyi gibi, o da erken gitti. "Neden bu kadar erken?"e verecek cevap yok. Bir konserine gidememiş olmanın verdiği üzüntü büyük.

Ebru dedi ki...

Kaydıra kaydıra okurken aklıma her gelen şarkıyı biraz altlarda görmek çok güzeldi. Şanslıyım onu erken keşfedenlerden olduğum için.

Sycorox dedi ki...

Kazım Koyuncu diyince aklıma hep Zugaşi Berepe geliyor ister istemez. Zugaşi Berepe'nin bende ayrı yeri vardır hep. Bu arada yazı çok güzel olmuş, bu şarkıları dinlemeliyim dedim şimdi.

ilnevyA dedi ki...

Nehir İda; Erken keşfetmiş olsak da çok daha erken kaybettik işte..

Sycorox; Ben de dünden beri dinliyorum ve dinlerken yazayım dedim böyle bir şey. Yazarken de sırayla dinledim. Hala da dinliyorum. Zuğaşi Berepe. Onlar da bambaşkaydılar.

Unknown dedi ki...

nadiren para verip aldığım cd didir. Rahmetli kazım koyuncunun cd leri. Tabiki daha hayatta idi. Ben Kanal D deki SULTAN MAKAMI dizi ile sevdim KAZIMIN Müzüiğini
allah razı olsun ondan. Karadeniz müziğini İsmail türüt tazrzı olmadığını herekese öğretti

ilnevyA dedi ki...

Ben Gülbeyaz öncesinde de biliyordum ama, adını öğrenememiştim bir türlü diziye kadar. Sadece arada bir rastladığım kadarıyla biliyordum şarkılarını ve acaip bir merak içindeydim öğrenebilmek için. Dinlediğimde işte budur ya, Karadeniz müziği budur demiştim daha 14-15 yaşındayken.

Absimisa dedi ki...

Yazılara soz yok, gocunması gerekenler elbette gocunsun.
Fakat, elemanlar kazım Koyuncu tarafından yapılan muziklerin mirasına konmaya degil de, aynı yolda yurume hevesindeler. Zira bunuda dile getirmisler. Amac hakkı verilerek yapılan muzigin arkasın da durmak. Kazım Koyuncu, tarafından baslatılan gercek karadeniz muziginin soyunun devamı olarak bakıyorum ben elamanlara.

ilnevyA dedi ki...

Göz önündeyken söyledikleriyle, arka planda söylediklerini de biliyorum ben. Biraz da bu bildiklerime dayanarak söylüyorum bunları. Dışarıdan göründükleri gibi değiller inan bana. En azından Karmate için bunu biliyorum, Marsis için diyemem ama.

Absimisa dedi ki...

Marsisi duydum amma dinlemedim .
İyimidir ? :D

ilnevyA dedi ki...

Marsis Karmate'den iyidir diye düşünüyorum. Biraz daha dürüst, oldukları gibiler. En azından Karmate'de gördüklerim, duyduklarım onlarda yok.

Yollıyım mı? :)

Absimisa dedi ki...

Amaaaan yoolla Kadıkoye yooollla.
hayatguzellan@yahoo.com